Batterijen - Crisbecq
Terug naar > Batterijen
Volgende batterij
Vorige batterij

Crisbecq

De batterij van Crisbecq, ook wel batterij van Marcouf genoemd, werd gebouwd door Organisation Todt. Aan de bouw werd begonnen in 1942. Nabij het Franse dorp Saint-Marcouf, vormde de batterij een belangrijke schakel in de door Duitsers aangelegde Atlantikwall. In de tachtig kilometer lange landingsplaatsen van de geallieerden, was de batterij van Crisbecq de sterkste in zijn soort. De batterij werd aanvankelijk gebouwd voor de Kriegsmarine, maar werd later overgedragen aan het Duitse leger. De bewapening van de batterij bestond uit drie 210 mm Škoda-kanonnen, zes 75 mm luchtafweergeschut van Frans model en drie 20 mm luchtafweergeweren die ook voor gronddoelen gebruikt konden worden. Daarnaast waren er meerdere granaatwerpers en zeventien mitrailleursnesten aanwezig. Walter Ohmsen heeft het bevel over deze marinebatterij.

De Duitsers komen tegenover de Amerikaanse soldaten van de 4e Infanteriedivisie te staan die in de ochtend van 6 juni 1944 op Utah Beach landen. Van de 406 verdedigers van de batterij lukt het slechts 78 man om de omsingeling te doorbreken en op 12 juni hun linies te bereiken. Ze laten echter 21 gewonden en talloze Amerikaanse krijgsgevangenen achter.

De bezoeker wordt meteen in de sfeer van een actieve batterij gedompeld. Een tiental taferelen, rustzalen, keuken, munitiemagazijnen en een geheel met origineel materieel ingericht veldhospitaal.

Bunker n° 11 is teruggebracht naar de originele staat van de ochtend van 6 juni 1944. Om de twintig minuten beleeft de bezoeker op aangrijpende manier de momenten die voorafgingen aan de neutralisering van de batterij. Geluiden, licht, rook en geuren wisselen elkaar af om de bezoeker te dompelen in een regen van kogels in een sfeer die de werkelijkheid van die bewuste ochtend raakt.

Prijs: Vrij bezoek 1 uur