Batterijen - Longues sur Mer
Terug naar > Batterijen
Volgende batterij
Vorige batterij

Longues sur Mer

Longues-sur-Mer is de enige kustbatterij van de landingszone die op de Franse monumentenlijst staat. De batterij is een steunpunt in de Atlantische Muur en heeft een schietcommandopost en vier kazematten met elk een artilleriekanon van 150 mm. De batterij ligt midden in de aanvalszone van de geallieerden, bovenop een klif aan het Kanaal, en speelt een strategische rol tijdens de Landing van de geallieerden op 6 juni 1944.

De bouw was in april 1944 voltooid. De batterij, gebouwd en bemand door manschappen van de Kriegsmarine, was onderdeel van de Wehrmacht en omvatte vier 150mm Tbts.K C/36 (Tbts.K =Torpedobootskanone) scheepskanonnen van Krupp, elk beschermd door stevige M-272 kazematten. Bij de kust, centraal voor de vier kanonnen, bevond zich de Leitstand Type M-262 vuurgeleidingsbunker die de coördinaten opnam en doorgaf aan de schutters van de vier kanonnen. De batterij keek uit op de stranden Gold en Omaha en vormde daarom een grote bedreiging voor de geallieerde landingen in die sectoren.

De uitschakeling van de batterij was daarom één van de eerste doelen op D-Day. Al vroeg in de morgen werd de batterij hevig onder vuur genomen. De Britse kruisers Ajax en Argonaut schakelden drie van de vier kanonnen uit. De batterij werd een dag later door de Britse 231e infanteriebrigade Het is de enige batterij met oorspronkelijke kanonnen. Schitterend uitzicht over de Landingsstranden door de ligging tussen Arromanches en Omaha Beach.

Prijs: De batterij van Longues-sur-Mer is het hele jaar open, gratis toegang.