Batterijen - Merville
Terug naar > Batterijen
Volgende batterij
Vorige batterij

Merville

De batterij van Merville beslaat een terrein van enkele hectaren tussen Ouistreham en Cabourg. De vier bunkers zijn ingericht tot musea en te bezoeken via een circuit. De geëxposeerde Dakota C47 heeft deelgenomen aan de Landing en is in de zomer te bezichtigen.

De batterij, die uitkeek uit op Sword Beach en vier 150mm kanonnen omvatte, was een grote bedreiging voor de geallieerde landingen in de Sword-sector. De uitschakeling van de batterij was daarom één van de eerste doelen op D-Day. Bunker n°3 bewijst een eerbetoon aan de piloten van de zweefvliegtuigen, commando n°3, 45e commando van de Royal Marines en het 1e bataljon van de Canadese parachutisten.

Bunker n°4 is gewijd aan de operatie-eenheden Paddle, de Belgen en Luxemburgers van de Brigade Piron, de Britse soldaten van de 12e Devonshire en de Ox & Bucks die op 18 augustus 1944 de bezetter definitief uit Merville verdreven.

Bunker n° 11 is teruggebracht naar de originele staat van de ochtend van 6 juni 1944. Om de twintig minuten beleeft de bezoeker op aangrijpende manier de momenten die voorafgingen aan de neutralisering van de batterij. Geluiden, licht, rook en geuren wisselen elkaar af om de bezoeker te dompelen in een regen van kogels in een sfeer die de werkelijkheid van die bewuste ochtend raakt.

Prijs: Vrij bezoek anderhalf uur