De voornaamste D-day betekenis voor de meesten is natuurlijk de link met de landingen op 6 juni 1944 in Normandië. Het was de grootste militaire invasie ooit. Er werden die dag 156.000 geallieerde troepen ingezet die vanuit Zuid-Engeland de oversteek maakten naar Normandië om daar via lucht- en amfibische landingen een bruggenhoofd te vestigen.
De geallieerde landingen in Normandië waren het begin van Operation Overlord en het startschot voor de uiteindelijke bevrijding van West-Europa, en het einde van de Tweede Wereldoorlog.
In de militaire communicatie gebruikte men de letter ‘H’ voor het tijdstip (Hour) en ‘D’ voor de dag (Day) om het begin van een militaire operatie aan te duiden. Een uur voor de start werd dus uitgedrukt als ‘H -1’, het uur erna als ‘H +1’. De dag ervoor werd uitgedrukt als ‘D -1’, en de dag erna als ‘D +1’.
Het voordeel van deze schrijfwijze was dat als de datum veranderde, alle andere data in het plan niet gecorrigeerd hoefden te worden. M.a.w. Het was een soort van variabele.
De ‘D’ staat dus niet voor ‘Decision’, ‘Doom’, ‘Deliverance’ of soortgelijke woorden. In feite staat het nergens voor maar werd de variabele gekozen a.d.h.v. het tijdsformaat dat er aan gekoppeld was bv: Day, Hour, Minute, …
6 juni 1944 was niet de enige keer dat de term “D-Day” werd gebruikt om de dag van een grote aanval aan te duiden. D-Day stond ook voor de openingsdag van vele amfibische aanvallen in de Tweede Wereldoorlog, inclusief eerdere gevechten in Noord-Afrika, Sicilië, Italië en tegen de Japanners in de Stille Oceaan.
In feite dateert het vroegst bekende gebruik van de term uit de Eerste Wereldoorlog. Het U.S. Army Center of Military History identificeert deze duidelijke oorsprong:
The First Army will attack at H hour on D day with the objective of forcing the evacuation of the St. Mihiel Salient.
Na het bevel van 7 september vond deze eerste D-Day plaats op 12 september 1918, toen meer dan een half miljoen Amerikaanse troepen een 30 mijl brede Duitse stelling aanvielen, bekend als de slag bij Saint-Mihiel. Het was het eerste onafhankelijke Amerikaanse offensief van de oorlog en de grootste Amerikaanse militaire onderneming tot dan toe.
Wereldoorlog I: Amerikaanse troepen trekken de saillant van St. Mihiel binnen, in de richting van Mont Sec, op de ochtend van 12 september 1918.
Public domain
Het Amerikaanse publiek kwam in ieder geval in 1919 in aanraking met de term “D-Day”, toen het verscheen in een artikel van de hand van kolonel Frederick Palmer in Collier’s Weekly, getiteld America’s Greatest Battle: “We had thirteen days from Saint-Mihiel ‘D’ day (the day of attack) to the Argonne ‘D’ day, in which to move all of our troops and all they required, to bring up our heavy artillery, prepare our dumps of ammunition, to assemble our trains, and school our ground divisions to the work,”.
Collier's Weekly - editie 63: Eerste keer dat de term D-day publiekelijk wordt vertoond.
De landing in Normandië, was voor de westelijke geallieerden de eerste, grootste en belangrijkste invasie van de Tweede Wereldoorlog. De combinatie van deze drie factoren is waarschijnlijk de reden waarom we expliciet dit moment als D-day beschouwen.
Vandaag de dag gebruiken we de term D-day nog altijd om een belangrijke gebeurtenis aan te kondigen. De reden hiervoor kunnen we afleiden uit het feit dat D-day, als eerste dag van Operation Overlord, misschien ook wel het moment van de waarheid was tijdens de Tweede Wereldoorlog.
Doorheen de jaren heeft die term, dat oorspronkelijk als militair jargon aanschouwd werd, een vaste plek gekregen in onze dagelijkse woordenschat.
Echter is het wel zo dat de term ‘D-day’ vaak door sommigen gebruikt worden zonder dat men daar de oorsprong van kent. D-day Info is daarom de kans om dit te herontdekken!
Heb je een taal- of schrijffout opgemerkt? Laat het ons weten, zo wordt onze berichtgeving alleen maar beter. Wij gaan hier zo snel mogelijk mee aan de slag. Je persoonlijke gegevens worden vertrouwelijk behandeld.
Fout meldenGebruik kortingscode DDAYINFO en krijg overal 30% korting op.
Deze website maakt gebruik van Cookies om het gebruiksgemak te vergroten. Door op ‘Ok’ te klikken, geef je toestemming voor het gebruik ervan.
Meer info? Lees onze privacyverklaring en cookieverklaring.